NBS: Banky vlani zaznamenali jeden z najrýchlejších rastov úverov v EÚ

06.05.2014 Bratislava

Bratislava 6. mája (TASR) - V minulom roku slovenské banky zaznamenali jeden z najrýchlejších rastov retailových úverov zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ), a to približne o 10 % na medziročnej báze. Najväčšiu časť nárastu objemu pritom tvorili úvery na bývanie. Vyplýva to z Výročnej správy Národnej banky Slovenska (NBS) za rok 2013.

Ako konštatovala centrálna banka, dopyt po týchto úveroch podporil relatívne stabilný vývoj cien nehnuteľností, ako aj historicky nízke úrokové sadzby. "Vďaka tomuto vývoju sa situácia v danom segmente vyznačovala pomerne vysokou dostupnosťou bývania," uvádza sa vo výročnej správe. Časť nárastu objemu bola spôsobená aj refinancovaním existujúcich úverov.

V rámci novoposkytnutých úverov podľa údajov NBS dominovali v roku 2013 úvery s fixáciou od jedného do piatich rokov. "V dôsledku poklesu podielov úverov s fixáciou do jedného roka sa tak mierne znížila citlivosť domácností na prípadný nárast úrokových sadzieb," uviedla NBS.

Ako ďalej vyplýva z výročnej správy centrálnej banky, úvery podnikom pokračovali v medziročnom poklese, čo bolo v súlade s vývojom v eurozóne. V 2. polroku 2013 sa však medziročné tempo poklesu mierne znížilo. "Tento vývoj bol spojený s pretrvávajúcou zhoršenou situáciou na strane ponuky aj dopytu," uvádza sa v správe. Pokles sa pritom netýkal rovnako všetkých segmentov podnikov, malé a stredné podniky dokonca zaznamenali mierny nárast.

Vývoj v slovenskom finančnom sektore sa v minulom roku niesol v znamení čiastočného zlepšenia externého prostredia, ktoré bolo podľa NBS spojené predovšetkým s ukončením recesie v eurozóne. Mierne posilnenie tempa rastu zaznamenala aj slovenská ekonomika. "Toto oživenie bolo zároveň sprevádzané čiastočnou stabilizáciou dlhovej krízy v eurozóne. Vývoj bol do veľkej miery podmienený aj masívnymi operáciami zo strany centrálnych bánk v snahe podporiť likviditu na finančných trhoch," informovala NBS vo výročnej správe.

Ukončenie týchto podporných operácií zo strany centrálnych bánk môže predstavovať nezanedbateľné riziká pre globálny finančný systém. "Napriek doterajšiemu výraznému úsiliu sú v európskom kontexte potrebné ďalšie štrukturálne reformy a konsolidačné opatrenia, a to v pomerne veľkom rozsahu. Na trhu práce v eurozóne aj na Slovensku absentujú náznaky výraznejšieho zlepšenia," konštatovala NBS.

Slovenské banky by však mali nepriaznivému vývoju v externom prostredí, ako aj v domácej ekonomike odolávať aj vďaka dostatočnej ziskovosti, solventnosti a dostupnosti zdrojov financovania. "V týchto oblastiach vykazuje slovenský bankový sektor priaznivejšie výsledky ako väčšina bankových sektorov v EÚ," priblížila NBS.

Ziskovosť bankového sektora vzrástla medziročne o 12 % a primeranosť vlastných zdrojov bánk sa opätovne zvýšila na historicky vysokú úroveň, keď na konci roka 2013 dosiahla hodnotu 17,2 %. Podpísal sa pod to práve pokračujúci rast retailových úverov, ako aj to, že finančné domy si ponechali časť ziskov z prechádzajúceho roka. "Zdravie bankového sektora ako celku je v súčasnosti jedným z najvýznamnejších faktorov stojacim za pomerne dobrou odolnosťou slovenskej ekonomiky voči externým šokom," konštatovala NBS.
 

Vyberte región